Wednesday, December 29, 2010

Siri MODUL SEM 1 - UUM [PJJ]






Dear Tuan-tuan berkenaan

Dibawah saya lampirkan MODUL KENDIRI Program Pengajian Luar Kampus (PLK-UUM)

BPMN1013-PENGHANTAR PENGURUSAN- DOWNLOAD

GMGA1013-ASAS PENTADBIRAN AWAM- DOWNLOAD

SBLM1053-BAHASA MELAYU PENGURUSAN- DOWNLOAD

VRS011-PEMBANGUNAN MASYARAKAT- DOWNLOAD

SADN1013-TAMADUN ISLAM- DOWNLOAD

Sunday, November 28, 2010

Website untuk perbincangan PJJ[UUM]


Sahabat-sahabat rakan Pengajian Jarak Jauh di Universiti Utara Malaysia boleh membuat perbincangan dan perkongsian ilmu di website saya setup. Link website tersebut adalah http://uum-pjj.mycyberhost.biz/news.php


Harap membantu

Friday, November 19, 2010

YM for Ubuntu


IM all your friends in one place

Pidgin is an easy to use and free chat client used by millions. Connect to AIM, MSN, Yahoo, and more chat networks all at once.
Supported chat networks:
  • AIM
  • Bonjour
  • Gadu-Gadu
  • Google Talk
  • Groupwise
  • ICQ
  • IRC
  • MSN
  • MXit
  • MySpaceIM
  • QQ
  • SILC
  • SIMPLE
  • Sametime
  • XMPP
  • Yahoo!
  • Zephyr
Link website 



Wednesday, November 17, 2010

Nota Bahasa Melayu Pengurusan PLK (Bab 2 dan Bab 3)

Assalamualaikum wr. wbt. dan Salam Sejahtera,

Saya lampirkan Bab 2 dan Bab 3 dalam bentuk power point untuk bacaan tuan/puan. Mohon klik View dan pilih Notes View untuk melihat nota lengkap. Saya mohon maaf kerana mengambil masa yang agak lama untuk menyediakan nota penuh ini. Minta baca ketiga-tiga bab untuk Kuiz yang akan diadakan di Pertemuan Kedua.

Terima kasih.

Selamat Hari Raya Aidil Adha!

Sharifah Fazliyaton Shaik Ismail, PhD


Bab 2 - Download

Bab 3 - Download 

Monday, November 15, 2010

Membina Laman Website Menggunakan Joomla, e107 secara offline dan Online

Assalamaulaikum dan salam Sejahtera...

Ini adalah kitab-kitab Joomla, e107 selama penglibatan aku dalam Laman Web untuk dikongsikan kepada rakan-rakan yang berminat. Tak banyak yang boleh membantu tetapi setakat menjadi pereka web newbie tu boleh la





Bagaimana Setup Web Secara Offline - Download

Pengenalan Laman Website - Download

Bagaimana Menggunakan Joomla 1 - Download

Bagaimana Menggunakan Joomla 2 - Download





Thursday, November 11, 2010

Adobe Acrobat 7.0


Dapatkan converter dari Word, Excel dan Power Point Kepada fail PDF untuk mengelakan hasil kerja anda dicuri... 


Sila Dapatkan Software di sini  DOWNLOAD  

Tuesday, October 19, 2010

BAHASA MELAYU BAB 1 [SBLM 1053]

Email Dari Dr

Assalamualaikum wr. wbt. dan Salam Sejahtera,

Tuan/puan,

Saya lampirkan slaid bagi bab 1 yang sudah dikemas kini berserta senarai rujukan untuk bacaan tuan/puan. Sila klik di bahagian 'Notes Page' dalam 'Power Point' untuk melihat nota lengkap bagi bab ini. Untuk makluman tuan/puan, nota yang dilengkapkan dalam slaid ini saya kutip sepenuhnya dari Modul terkini. Sila baca bahan yang dilampirkan untuk Kuiz serta Peperiksaan Akhir.

Mohon uar-uarkan kepada rakan-rakan yang lain sekiranya ada yang tidak mendapat emel ini. Nota untuk Bab 2 dan Bab 3 akan dikirim tidak lama lagi. Harap bersabar.

Semoga Berjaya!

Sharifah



DOWNLOAD NOTA

Contoh Direktori Asrama SMA NURUL ISLAM


Disini dilampirkan contoh direktori Asrama SMA Nurul Islam

Download disini

PEMANTAU ASRAMA 5 BINTANG


Borang Pemantau Asrama 5 Bintang Di Malaysia.

Boleh Download disini

Thursday, October 7, 2010

TUGASAN PERTEMUAN PERTAMA (UUM PJJ)

Assalamaulaikum dan salam sejahtera

Disini saya lampirkan tugasan-tugasan Pengurusan Awam bagi pertemuan pertama pada 30/9/2010 hingga 2/10/2010.


BPMN1013-PENGHANTAR PENGURUSAN-TUGASAN

GMGA1013-ASAS PENTADBIRAN AWAM-TUGASAN

SBLM1053-BAHASA MELAYU PENGURUSAN-TUGASAN

VRS011-PEMBANGUNAN MASYARAKAT-TUGASAN

SADN1013-TAMADUN ISLAM-TUGASAN

Tuesday, October 5, 2010

Nota PJJ

Assalamaulaikum/Salam Sejahtera

Link Nota-nota Pertemuan Pertama pada 30/9/2010 hingga 2/10/2010..... Untuk Nota lain akan diupload dari semasa kesemasa

VRS011-PEMBANGUNAN MASYARAKAT 1


SADN1013-TITAS






Wednesday, September 29, 2010

Server Mycyberhost.Biz Laju Giler



Pada 29.09.2010 jam 12.55 server mycyberhost.biz di tahap maksimen kelajuan...... wahh tak kalau upload file mesti sekejab gila

Bagaimana Nak Indexed Blog Di Google

Terjumpa di laman web mohdzaid.com cara-cara nak Hitkan website kau org


Tahu tak korang macam mana aku indexkan blog aku ni kat Google search engine?.. terdapat banyak cara untuk mendapatkan GoogleBot datang ke blog kita setiap saat dan setiap masa. Ini penting sebab kita amat mengalu-alukan kedatangan Google Spider, Google Crawl atau lebih dikenali dengan nama Googlebot datang melawat laman blog kita sebab tugas Googlebot ini ada untuk mengindeks, merekod dan mengenal pasti setiap entry didalam blog, selain memudahkan orang ramai untuk membuat carian di Google.com ia juga boleh naikkan pagerank blog korang gak.

1) Cara yang paling mudah sekali untuk menjemput Googlebot adalah dengan memilih hosting yang bagus, kerana dengan kecangihan zaman teknologi masakini, korang tidak lagi perlu mempromotkan laman blog korang kepada Google kerana Googlebot telah direka untuk mengimbas blog korang melalui hosting provider yang telah disetup khas. Tapi cara ni agak lambat dan susah, sebab tak semua hosting provider tu bagus kan..

2) Selain dari itu korang juga boleh letak sendiri URL blog melalui http://www.google.com/addurl/, kaedah ini dibuat secara manual oleh kita sendiri. Cara ini juga mudah dan hanya mengambil masa 1-2 minit dan Googlebot akan melawat blog anda paling kurang pun dalam masa 2 atau tiga hari berikutnya.

Letak URL Blog korang disini dan Googlebot akan index blog secepat mungkin!

3) Laman blog selalunya mempunyai berpuluh, ratus dan beribu-ribu entry, takkan kita nak letak satu-satu link entry kita kat google.com/addurl kan.. ermmm ada lagi cara yang mudah.. tapi nak buatnya susah sikit…caranya seperti berikut, pergi ke laman http://www.xml-sitemaps.com/ dan buat laman peta xml blog korang disana, perkhidmatan ini adalah percuma. Laman itu akan merekodkan dan indeks setiap link dan entry didalam blog korang. Selepas laman ini merekodkan url yang terdapat didalam blog, ia akan mereka satu link xml dan muatturun link xml tersebut kedalam komputer korang. Transfer file .xml tadi kedalam Public_html ataupun root directory blog menggunakan FTP clients.

Seterusnya masuk http://www.google.com/webmasters/tools/ dan daftar akaun disana. Sekiranya dah ada akaun Google lagilah senang, boleh terus login dan ikut arahan pendaftaran yang mengambil masa 3-4 minit sahaja. Masuk bahagian Webmaster Tools Account dan submit link xml tadi. Googlebot akan terus mengindeks laman blog yang telah direkodkan oleh laman tadi dalam masa 2-3 hari kemudian.

Ini adalah contoh xml link yang telah di Generate oleh laman XML-Sitemaps.com - http://www.xml-sitemaps.com/download/www.live.mohdzaid.com/sitemap.xml

4) Sekiranya Googlebot degil sangat dan malas nak masuk blog korang, terdapat satu cara lagi. Seperti yang kita tahu laman seperti Digg.com, Nuffnang Innit, Gengblogger, Komuniti-Blogger, Petalingstreet.org, Negaraku.net dan lain-lain lagi adalah laman sosial yang mengumpul data, cerita dan komen dari blog kita yang telah dihantar ke laman berkenaan. Laman berkenaan tersedia maklum telah menjadi hits googlebot untuk diindeks. Jadi apa kata kalau korang hanya PING blog korang disana dan tunggu dalam masa 1 atau 2 hari gerenti blog korang akan terus diindex oleh Google Search melalui link laman sosial berkenaan.

- Kadang-kadang korang perlu semak didalam robots.txt dan perlu diset kepada allow* untuk membenarkan Web crawler lain seperti Yahoo! Slurp, Baiduspider, Yandex, Msnbot, Methabot, WebCrawler, ht://Dig, mnoGoSearch, WebFountain dan lain-lain menjejaki laman blog korang.

Dibawah adalah contoh robots.txt yang perlu diset bagi membenarkan Web crawler memjejaki laman blog korang!

This example allows all robots to visit all files because the wildcard “*” specifies all robots:

User-agent: *
Allow: /

This example keeps all robots out:

User-agent: *
Disallow: /

Diharap dengan tips ini dapat membantu korang serba sedikit tahu cara bagaimana hendak menindekskan laman blog korang di Google Search engine mahupun di laman carian yang lain. Terdapat banyak lagi tips-tips yang lebih tepat boleh didapati kat luar sana.. yang penting sentiasalah bertanyakan pada en.Google ye.. Hoho kalau ada salah silap dalam artikel aku kali ni harap dimaafkan dan kasi tau ye untuk aku perbetulkan…

Tuesday, September 28, 2010

Rujukan Dunia IT Bahasa Melayu

Boring-boring dok surfing website aku terjumpa 3 laman web berguna untuk rujukan kekawan serta diri sendiri. So aku kreditkan utk laman website ini



sembangkomputer.com





sumberterbuka.net





Sufian.info

Thursday, September 23, 2010

alat membuat lipat baju

jalan-jalan kat facebook jumpa vidoe ini... menarik tol

bleh klik link kat sini ALAT CARA LIPAT BAJU

Thursday, September 9, 2010

Lagu Akan Ku Jumpa ( OST Syurgamu Ramadhan ) – Azfar




Ku mengatur langkahku
Jalan tanpa bayang-bayang mu
Langit dan bumi setia menemani ku
Matahari menyinar tak pernah berpihak pada ku
Ku kepanasan tanpa perlindungan mu

Hari berganti hari aku masih teguh menanti
Hadir diri mu dalam hidup ku ini
Rasa kecewa ada bilakah kita nak berlari
Namun yakin ku takkan ku temui

Ku takkan pernah cuba berhenti
Langkah ku mencari cinta
Yang ku tahu hanya tuk diri ku
Kan ku terus cari sampai hujung dunia

Kerna ku tahu akan ku jumpa diri mu
Dan ku kan terus menempuh mimpi-mimpi ku selalu

Ku lihat semua gembira
Bila mengenali erti cinta
Senyuman ku beri hanya duka
Bila ingin teman tuk berbicara

Cinta jangan sembunyi
Andai ku kabur mencari
Hadirlah dalam hidup ku ini

Cinta jangan engkau pergi
Bila langkah ku cuba
Untuk mengejar diri mu

Monday, August 23, 2010

Belajar Cara Lipat Baju

hari ini nak belajar cara lipat baju




Monday, August 16, 2010

Googel Traslate


Bagi pelajar dan ibubapa khususnya studen Universiti kebanyakan menggunakan perkhidmatan translate ini untuk menterjemahkan bahasa seperti Bahasa Melayu ke Bahasa Inggeris (Bagi yang tak berapa reti nak mengeja bahasa omputih laa.... termasuk aku :) ) cuba-cuba laa perkhidmatan yang ditawarkan oleh encik google ini. mudah cepat dan pantas boleh dapatkan di website Google

Thursday, July 22, 2010

Mizz Nina


Malam nie aku dok dengaq lagu nie entah ke berapa puluh-puluh kali. Irama Lagu nie best tapi lirik dia nie barai sikit. Saja bubuh pi laaaaa buat kenangan kat blog aku 

20-7-2010

Petang tadi aku dok sms dengan isteri aku mengenai perkembangan anak(Zawir)  aku yang deman. Gupanya deman dia pasal nak boleh menirap. Malam sebelum 20-7-2010 tu risau gak perkembangan deman dia nie. Isteri aku pon deman sejak aku balik mai gepan nie. Insyallah kalau tak ada halangan mungkin esok balik langkawi. 

Monday, July 12, 2010

Noruto Online For Bahasa Indonesia

Kira sapa tak reti bahasa omputih tu bleh laa masuk link sini.....

http://faisalardhy.blogspot.com/

Monday, May 24, 2010

Tarikh Aku tengok kat pawagam: 24/5/2010
Masa: 6.45 pm
Pawagam : JM Ciname (Aneka Jitra)
Harga: RM10.00



Andartu Terlampau

Sinopsis

Kisah Nik seorang wanita yang lanjut umur mencari cinta. Dalam mencari cinta tersebut terdapat pelbagai ragam calon-calon bakal suaminya. Akan tetapi Nik masih tidak bersedia untuk berkawin kerana beliau masih teringat kekasihnya semasa berada diluar negara.

Komen Pasal Citer
audio citer = Barai habis.. masa mula tengok jadi citer bisu
Jalan citer = Satu apa pon tak paham apa nak disampai kan... citer lawak tapi macam citer bodoh jer... apa pon aku tak paham apa yang ditayangkan.
Kualiti Filam = Sekejab2 macam filam cetak rompak..... jab jab naik garis hitam jab jab naik garis hitam.....
Harga kalau tengok kat Pawagam : RM10.00 ( kalau aku tau filam nie barai kalau letak RM0.50 pon aku tak pi tengok hancussssss)


pesanan dari penaja: Kalau nak beli cd cetak rompak pasal filam nie tok sah beli laaa citer bodoh tahap gaban nak beranak.... bosan, boring, macam nak bakaq pawagam jer masa aku tengok.... tak ada kualiti langsung


Friday, May 21, 2010

Membina Website

Antara Bahan-bahan diperlukan untuk membina laman web secara localhost adalah


Xampp : http://www.apachefriends.org/en/xampp.html

Joomla : http://www.joomla.org/

templates : http://www.siteground.com/joomla-hosting/joomla-templates.htm

Rujukan : http://www.joomlamalaysia.org/web/

Friday, May 7, 2010

Rujukan Membina Blog

Disini saya lampirkan link serba sedikit untuk membina blog sendiri

Tunjuk Ajar Sifu
http://binablog2.blogspot.com/2007/03/bagaimana-membina-blog.html

Blogger Templates
http://www.pyzam.com/bloggertemplates
http://www.blogskins.com/
http://blogspottemplates.blogspot.com/

Aplikasi blog/lain-lain
http://adiwidget.blogspot.com/search/label/Welcome%20to%20My%20Blog
http://www.quackit.com/html/codes/
http://www.htmlcodetutorial.com/

Thursday, April 22, 2010

10 Sebab Kenapa Aku Suka Internet

Setiap Hari aku balik kerja terus lepak kat umah Sebab Bosan nak keluaq jalan2

Dah dok umah aku on inernet Sebab Cari Kawan Lama Di Facebook

Sambil2 selam minum ayaq aku buka website lain Sebab Aku Suka Baca Bahan Jenaka

Secara tidak langsung Sebab aku On internet Aku Jatuh Hati kat Facebook

Selain itu Sebab Apa Dah Lama Dah Guna Internet dah masuk 10 tahun

Website saringan aku juga Youtube Sebab Aku Suka tengok youtube (aku tak pandai menyanyi hanya ikut lirik jer)

Malas Nak beli surat khabar Sebab juga Aku Tengok Surat Khabar Online

Selain itu Sebab lain Aku Hantar hasil kerja aku melalui email

Tiap2 tiga bulan sekali gak Penyebab Aku masuk website bank islam Sebab Peraduan Bank Islam (Kot dapat RM100 ribu)

Sambil-sambil tu aku mula main games Sebab Gamas empayar poyos menjadi aku jatuh cinta.........

Tuesday, April 20, 2010

Saya selalu guna Run Command untuk ping dan telnet sahaja. Rupa-rupanya Command Run ni banyak betul kegunaannya sebagai shortcut. Boleh amalkan lepas ni.

Kalau windows XP ke bawah, cara untuk guna command Run ni hanya tekan Start – Run.
Kalau guna Vista ada leceh sikit tetapi saya suka guna shortcut keybord. Tekan logo windows + R serentak


Run Command

Add/Remove Programs – appwiz.cpl
Administrative Tools – control admintools Automatic Updates – wuaucpl.cpl
Bluetooth Transfer Wizard – fsquirt
Calculator – calc
Certificate Manager – certmgr.msc
Character Map – charmap Check
Disk Utility – chkdsk Clipboard
Viewer – clipbrd Command Prompt – cmd
Component Services – dcomcnfg
Computer Management – compmgmt.msc
Date and Time Properties – timedate.cpl
DDE Shares – ddeshare
Device Manager – devmgmt.msc
Direct X Control Panel (If Installed)* – directx.cpl
Direct X Troubleshooter – dxdiag Disk
Cleanup Utility – cleanmgr
Disk Defragment – dfrg.msc
Disk Management – diskmgmt.msc
Display Properties – desk.cpl
Display Properties (w/Appearance Tab Preselected) – control color
Dr. Watson System Troubleshooting Utility – drwtsn32
Driver Verifier Utility – verifier
Event Viewer – eventvwr.msc
File Signature Verification Tool – sigverif
Findfast – findfast.cpl
Folders Properties – control folders
Fonts – control fonts Fonts Folder – fonts
Free Cell Card Game – freecell Game Controllers- joy.cpl
Group Policy Editor (XP Prof) – gpedit.msc
Hearts Card Game – mshearts
Iexpress Wizard – iexpress
Indexing Service – ciadv.msc I
nternet Properties – inetcpl.cpl
IP Configuration – ipconfig /all
Java Control Panel (If Installed) – jpicpl32 Aug 31 Sourish
Keyboard Properties – control keyboard Local Security Settings – secpol.msc
Local Users and Groups – lusrmgr.msc
Logs You Out Of Windows – logoff
Microsoft Chat – winchat
Minesweeper Game – winmine
Mouse Properties – control mouse
Mouse Properties – main.cpl
Network Connections – control
netconnections Network Connections – ncpa.cpl
Network Setup Wizard – netsetup.cpl
Notepad – notepad Nview
Desktop Manager (If Installed) – nvtuicpl.cpl
Object Packager – packager
ODBC Data Source Administrator – odbccp32.cpl
On Screen Keyboard – osk Opens AC3 Filter
(If Installed) – ac3filter.cpl
Password Properties – password.cpl
Performance Monitor – perfmon.msc
Performance Monitor – perfmon Phone and Modem Options – telephon.cpl
Power Configuration – powercfg.cpl
Regional Settings – intl.cpl
Registry Editor – regedit
Registry Editor – regedit32 Remote Desktop – mstsc
Removable Storage – ntmsmgr.msc
Removable Storage Operator Requests – ntmsoprq.msc
Resultant Set of Policy (XP Prof) – rsop.msc
Scanners and Cameras – sticpl.cpl
Scheduled Tasks – control schedtasks Security Center – wscui.cpl
Services – services.msc
Shared Folders – fsmgmt.msc
Shuts Down Windows – shutdown Sounds and Audio – mmsys.cpl
Spider Solitare Card Game – spider SQL Client Configuration – cliconfg
System Configuration Editor – sysedit
System Configuration Utility – msconfig
System Properties – sysdm.cpl
Task Manager – taskmgr
Telnet Client – telnet
User Account Management – nusrmgr.cpl
Utility Manager – utilman
Windows Firewall – firewall.cpl
Windows Magnifier – magnify
Windows Management Infrastructure – wmimgmt.msc
Windows System Security Tool – syskey
Windows Update Launches – wupdmgr
Windows XP Tour Wizard – tourstart
Wordpad – write

kredit http://www.isuhangat.net

Monday, March 1, 2010

Forgotten root Password

Help! I forgot my root password. How do I log in now?

You can log in using single-user mode and create a new root password.

To enter single-user mode, reboot your computer. If you use the default boot loader, GRUB, you can enter single user mode by performing the following:

1.

At the boot loader menu, use the arrow keys to highlight the installation you want to edit and type [A] to enter into append mode.
2.

You are presented with a prompt that looks similar to the following:

grub append> ro root=LABEL=/

3.

Press the Spacebar once to add a blank space, then add the word single to tell GRUB to boot into single-user Linux mode. The result should look like the following:

ro root=LABEL=/ single

4.

Press [Enter] and GRUB will boot single-user Linux mode. After it finishes loading, you will be presented with a shell prompt similar to the following:

sh-2.05b#

5.

You can now change the root password by typing

passwd root

You will be asked to re-type the password for verification. Once you are finished, the password will be changed. You can then reboot by typing reboot at the prompt; then you can log in to root as you normally would.




for link: http://www.linuxtopia.org/online_books/centos_linux_guides/centos_linux_step_by_step_guide/s1-q-and-a-root-passwd.html

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Besday Aku

Labels

Tugasan PJJ (2) UUM (2) Word Excel (2) asrama (2) joomla (2) Aksi (1) Aplikasi Komputer (1) Asas Pentabiran (1) Azfar (1) Bab 1 (1) Bab 2 dan bab 3 (1) Backup Kesemua Driver (1) Bagaimana (1) Bahasa Melayu (1) Bermain (1) Bintang (1) Bisu (1) Blog (1) Cinta Muka Buku (1) Dasar Pandang Ke Timur (1) Dasar Timur (1) Direktori (1) Ekonomi (1) English (1) Filem (1) GMGA1013 (1) Games (1) Google Search (1) Identiti (1) JPJ (1) Jadual Waktu April 2011 (1) Jepun (1) Kesatria Poyos (1) Ku Jumpa (1) Lagak (1) Lagu (1) Maddi Jane Price (1) Mari Ketawa (1) Membina (1) Menyanyi (1) Mizz Nina (1) Modul PJJ SEM 1 (1) Nat kebun getah (1) Ngeri (1) Nota (1) Orang (1) PDRM (1) PLK (1) Pedagogi (1) Pendidikan awal kanak-kanak (1) Pengenalan Website (1) Pengurusan (1) Power Point To Pdf (1) Poyos (1) Rujukan IT (1) SADN1013 (1) SBLM1053 (1) Sumber (1) Syurgamu Ramadhan (1) Tingkatkan (1) VRS011 (1) Web IT (1) WinXP (1) Window XP Cetak Rompak (1) Zawir Boleh Menirap pada 20-7-2010 (1) alat lipat baju (1) andartu (1) andartu terlampau (1) asiggmen (1) baju lipat (1) barat (1) berkerja (1) berzina (1) cara lipat (1) cmd (1) command (1) converter offices 2007 for offices 2003 (1) desktop loding slow (1) dimanakah anda (1) e107 (1) empaya poyo (1) espistemologi (1) fitrah (1) gambar (1) gambar 2 (1) google (1) google bot (1) hardisk (1) hit google (1) info zakat (1) internet (1) jauh zina (1) kelajuan (1) kerja (1) kompaun (1) lawatan ke perak (1) lipat baju (1) localhost (1) membeli-belah (1) mycyberhost.biz (1) najwa latif (1) numar pan'la unu (1) orang cina (1) palgiat (1) panjar (1) pantau (1) pasar sehari (1) password (1) pawagam (1) penaklukan (1) penarafan (1) perkonsian ilmu (1) pic 2 (1) pidgin (1) renungan (1) root (1) run (1) saman (1) sejarah (1) sem 4 (1) server laju (1) shoping (1) sistem maklumat asrama (1) sma (1) tak tau tulis apa (1) tanah melayu (1) telnet (1) terjemah (1) terlampau (1) translate (1) wang runcit (1) web PJJ UUM (1) xampp (1) zakat (1) zina (1)