Saturday, December 6, 2008

Backup Kesemua Driver Anda Dengan DriverMax


Dalam proses install semula Windows, tugas yang paling melecehkan adalah install semula kesemua driver yang diperlukan. Anda harus klik satu-persatu pada CD Driver yang diberikan, dan proses ini akan memakan banyak masa lebih-lebih lagi jika terdapat banyak hardware pada komputer tersebut. Dan bagaimana pula jika anda tak ada CD Driver? Lagilah haru jadinya T_T

Adalah lebih baik jika anda backup dulu driver anda sebelum memulakan proses install semula Windows. Ini boleh dilakukan dengan DriverMax. Dengan DriverMax, anda boleh eksport kesemua driver anda dan simpan ia dalam bentuk fail. Setelah proses install Windows dijalankan, anda boleh import semula fail driver tersebut. Hanya dengan satu klik sahaja, semua driver anda akan siap terpasang dan segala hardware dalam komputer anda kini boleh digunakan.

DriverMax adalah percuma, tetapi ia memerlukan pendaftaran untuk mendapatkan nombor siri.
Download
Screenshots
Maklumat ini diambil dari http://sembangkomputer.com

Monday, November 24, 2008

Crazy Voice

I surfing to youtube.... I looking to crazy voice by Bumac... Enjoy....

Monday, November 3, 2008

Tingkatkan Kelajuan Internet (WinXP)

Teknik ni dah lama tp mungkin ramai yg masih belum tahu. dah penat layan politik, jom kita tambah pengetahuan sikit

Asalnya Windows menyimpan 20% internet bandwidth yg sedia ada.
Untuk melepaskan simpanan bandwidth tu, sila ikut langkah2 di bawah:

Klik "Start" menu.
Klik "Run", taip gpedit.msc pastu klik "OK"



Klik dua kali "Computer Configuration"
Klik dua kali "Administrative Templates"
Klik dua kali "Network"
Klik dua kali "QoS Packet Scheduler"
Klik dua kali "Limit reservable bandwidth"
Pilih "Enable" dan set kan "Bandwidth limit (%): 0"; klik "Apply" pastu "OK".

Wednesday, October 1, 2008

Folder option hilang

simptom utama kalau option tu hilang adalah kena virus.

scan komputer dengan antivirus.

lepas dah confirm tak der virus, follow posting blog ni dan gunakan tool dalam tu:
Buka Web Dilink Ini

Tip Untuk Melajukan Surfing Menggunakan Firefox

kepada pengguna Streamyx... kelajuan boleh mencecah 5 kali bila surfing dan telah terbukti...

1. Buka firefox anda, dantaip kat address tu ----> about:config
2. Right click kat mana2 pastu select New -> Integer ...... dan paste skrip berikut -----------> nglayout.initialpaint.delay .............. pastu set 300

kalau tidak berpuas hati dgn 300.. boleh disetkan kepada -----> 0

kalau masih tidak suka dgn kelajuannya... cuba yg ini pula, type skali lagi ----> about:config

1. tengok config tu dan scroll down sampai jumpa skrip tersebut
network.http.pipelining
network.http.proxy.pipelining
network.http.pipelining.maxrequests

2. double click kat situ utk tukar false tu kepada true, contohnya -

network.http.pipelining - true
network.http.proxy.pipelining - true
network.http.pipelining.maxrequests - 30 (sekali request 30 mai)

3. pastu type skali lg -----> about:config dan select New -> Integer dan paste skrip tersebut --->
nglayout.initialpaint.delay
set kepada 0

dan kita restart firefox (tutup dan buka semula)

kita boleh test... sepatutnya akan melajukan 2 hingga 3 kali lebih laju daripada biasa.. Selamat Mencuba......

Saturday, September 13, 2008

Image Dihasilkan

Setelah kelebek-kelebek photoshop walaupun tak berapa reti akhirnya aku berjaya menghasilkan dua gambar yang berbeza ini hasil dari ilmu http://www.sifoo.com. Ini adalah gambar anak sedara aku yang telah menjadi mangsa editing gambar aku heheheheh


Gambar asal


Warna Subjek Utama Sahaja



Sharprn Image

Lihatlah berbezaannya walaupun tak berapa pandai

Thursday, August 21, 2008

Iklan Petronas 2008


Ia Kembali.. Lucu betol laa si Afdlin Shauki nie
Tahniah Iklan Merdeka tahun 2008 nie...... Funny

Wednesday, August 13, 2008

Lambaian Kaabah

Pada Petang Minggu lepas mak aku menyarankan aku pergi ke mekah untuk mengambil Haji bersama makcik aku. Mak Cik Aku tak mempunyai Muhrim untuk temankanya. Oleh itu aku disyorkan pergi sekali bersama mak cik aku.
Pada 11/8/08 Mak aku telah call kak aku yg ada kat Perak bercakap hasrat mak cik aku tu. Kakak aku dan abg ipaq aku pun nak pi bersama. Mak aku memberi cadangan sekali lagi yg mak aku dan ayah aku juga akan turut serta pergi ke mekah sekali lagi untuk Haji untuk Orang Tua Mereka. Amin Semoga Cita-cita keluarga aku dapat pergi kesana.

Sunday, August 10, 2008

Di Suatu Petang




Disuatu petang di tepi pantai sungai baru (Jalan Nak Pi Kuala Perlis) aku mengambil gambar sambil melihat matahari jatuh... Cantik.....




Aku Kembali Lagi


Hari Terakhir aku menulis blog nie pada 28 September 2007... lama tu, maybe malas menguasai aku... oleh itu aku kembali menulis catatan merapu aku.

Tujuan aku menulis blog nie hanya simpanan kitab-kitab aku yg boleh membuat rujukan entah apa-apa yang boleh menghilangkan keboringan
Enjoy....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Besday Aku

Labels

Tugasan PJJ (2) UUM (2) Word Excel (2) asrama (2) joomla (2) Aksi (1) Aplikasi Komputer (1) Asas Pentabiran (1) Azfar (1) Bab 1 (1) Bab 2 dan bab 3 (1) Backup Kesemua Driver (1) Bagaimana (1) Bahasa Melayu (1) Bermain (1) Bintang (1) Bisu (1) Blog (1) Cinta Muka Buku (1) Dasar Pandang Ke Timur (1) Dasar Timur (1) Direktori (1) Ekonomi (1) English (1) Filem (1) GMGA1013 (1) Games (1) Google Search (1) Identiti (1) JPJ (1) Jadual Waktu April 2011 (1) Jepun (1) Kesatria Poyos (1) Ku Jumpa (1) Lagak (1) Lagu (1) Maddi Jane Price (1) Mari Ketawa (1) Membina (1) Menyanyi (1) Mizz Nina (1) Modul PJJ SEM 1 (1) Nat kebun getah (1) Ngeri (1) Nota (1) Orang (1) PDRM (1) PLK (1) Pedagogi (1) Pendidikan awal kanak-kanak (1) Pengenalan Website (1) Pengurusan (1) Power Point To Pdf (1) Poyos (1) Rujukan IT (1) SADN1013 (1) SBLM1053 (1) Sumber (1) Syurgamu Ramadhan (1) Tingkatkan (1) VRS011 (1) Web IT (1) WinXP (1) Window XP Cetak Rompak (1) Zawir Boleh Menirap pada 20-7-2010 (1) alat lipat baju (1) andartu (1) andartu terlampau (1) asiggmen (1) baju lipat (1) barat (1) berkerja (1) berzina (1) cara lipat (1) cmd (1) command (1) converter offices 2007 for offices 2003 (1) desktop loding slow (1) dimanakah anda (1) e107 (1) empaya poyo (1) espistemologi (1) fitrah (1) gambar (1) gambar 2 (1) google (1) google bot (1) hardisk (1) hit google (1) info zakat (1) internet (1) jauh zina (1) kelajuan (1) kerja (1) kompaun (1) lawatan ke perak (1) lipat baju (1) localhost (1) membeli-belah (1) mycyberhost.biz (1) najwa latif (1) numar pan'la unu (1) orang cina (1) palgiat (1) panjar (1) pantau (1) pasar sehari (1) password (1) pawagam (1) penaklukan (1) penarafan (1) perkonsian ilmu (1) pic 2 (1) pidgin (1) renungan (1) root (1) run (1) saman (1) sejarah (1) sem 4 (1) server laju (1) shoping (1) sistem maklumat asrama (1) sma (1) tak tau tulis apa (1) tanah melayu (1) telnet (1) terjemah (1) terlampau (1) translate (1) wang runcit (1) web PJJ UUM (1) xampp (1) zakat (1) zina (1)